Minőségirányítási rendszerek

Gondolt már rá, hogy egy minőségirányítási rendszer segítségével lépéselőnybe kerülhet a konkurenciával szemben?

Gyakran foglalkoztatja, mit kellene tennie annak érdekében, hogy vállalkozása belső tevékenységei végre könnyen átláthatóvá váljanak?

Mi szükséges ahhoz, hogy az adminisztratív terhek növelése nélkül a beosztottjai munkáját nyomon követhesse?

Hogyan csökkenthetné a selejtet, vagy a hibás szolgáltatások arányát?

A növekvő piaci elvárásoknak egyre nehezebb megfelelni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kis- és mikrovállalkozások nem tarthatnak lépést a multikkal. A költségek csökkentése mellett a belső folyamatok rendezésével, a döntési kockázatok minimalizálásával is versenyképesen tarthatja vállalkozását. És erre már nagyon jó eszközök vannak.

Fedezze fel a lehetőséget a minőségirányítási rendszer bevezetésében!

A minőségirányítási rendszerek bevezetésére és tanúsítására sok cégvezető úgy tekint, mint egy szükséges rosszra, amit teljesíteni kell egy-egy fontosabb vevői vagy szállító audit miatt, vagy a közbeszerzési pályázatokon való indulás feltételeként.

Pedig ennek a rendszernek komoly előnyei vannak, amit még csak kevesen ismertek fel!

Az ISO szabványok nemzetközi szinten elfogadott szabványok, amelyeknek bevezetése nagymértékben megkönnyíti a folyamatok nyomon követését, ellenőrzését, és emellett megnöveli a cégek presztízsét. Így bevezetése önmagában is jól használható akár marketingcélokra is.

A nemzetközi szabványokat minden országban lefordítják, és a saját törvényeikhez igazítják. Így épülnek fel a nemzeti szabványok.

Hazánkban is több szabványt használunk:

 • Az ISO 9001-es szabvány a gazdasági szféra minden területén a legelterjedtebb követelményrendszer. A minőségügyi rendszerre, annak dokumentálására, működtetésére vonatkozó követelményeket rögzíti.
 • Az ISO 14001-es szabvány a környezetközpontú irányítási rendszert (KIR) foglalja magába. Ez a szabvány a környezeti tényezőket elemzi.
 • A MEBIR (MSZ 28001, OHSAS 18001) a Munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszer. Magyarországon kötelező érvényű előírások vannak érvényben a munkavédelem, az egészségvédelem, a munkahelyi kockázatelemzés és a tűzvédelem területén. Ezeket a problémákat fogja össze és kezeli a rendszer.
 • Az ISO 27001 szabvány célja, hogy gondoskodjon információink biztonságáról. A vállalatok életében hihetetlen értéke van az információnak, minden szervezet számára létfontosságú, hogy ezeket az információkat megfelelően védje.
 • Az ISO 22000 élelmiszerbiztonság-irányítási rendszer. A vevők számára objektív bizonyítékot nyújt arra nézve, hogy termékünk, szolgáltatásunk biztonságos élelmiszert eredményez.

Milyen kézzel fogható előnyöket jelent egy vállalkozás számára, ha kiemelt figyelmet fordít a minőségirányításra?

A minőségirányítási rendszer, amit a köznyelv gyakran minőségbiztosítási rendszerként emleget, egy olyan vállalatirányítási rendszer, ahol a vállalatirányítás fő vezérlőelveit határozzuk meg. Ki, mit, mikor végez, hogyan és milyen formában dokumentál stb.

A különböző szabványok által megkövetelt szempontok betartásával átláthatóbbá, könnyebben szabályozhatóvá, hibamentesebbé és hatékonyabbá válhat az adott szervezet, vállalkozás működése.

Segíti a külső kapcsolatépítést:

 • Egyes beszállítói pozíciók elnyerésénél ma már nem csupán előny, hanem követelmény az ISO szabványok használata.
 • Jól alkalmazható marketingcélokra a honlapon, árajánlaton, számlán feltüntetett ISO logó, ami egyben egy burkolt reklám is a cégnek.
 • Egyes közbeszerzések alapvető feltétele, amikor nem előírás, akkor pozitívumként értékelik.

Optimalizálja a működést:

 • A minőségirányítás révén a folyamatok átláthatóvá válnak, a beosztottak munkája nyomon követhetővé válik.
 • A működés átláthatóságából adódóan hatékonyságjavító.
 • Felesleges papírmunkától mentes, mégis pontos dokumentálást eredményez.

A minőségirányítási rendszer kiépítésében nagy segítséget jelenthet egy tapasztalt tanácsadó támogatása

Nem tudja eldönteni, hogy az ISO szabványok bevezetésére fordított költségek, a befektetett energia arányban áll-e a lehetséges előnyökkel? Az Ön vállalkozásának melyik ISO szabvány bevezetése lenne célszerű?

Azoknak, akik ezen a területen az első lépéseket teszik meg, információra és segítségre van szükségük a helyes döntés meghozatalához.

A BHI-ISO Consulting Bt. szolgáltatásai közé tartozik, hogy a minőségirányítási rendszerek bevezetése előtt az érdeklődő cégvezetőknek díjmentesen helyzetfelmérést készít.

Keressen bennünket elérhetőségeinken! (http://www.bhi-iso.hu/kapcsolat)