A versenytársaid a hibáidból élnek – kérdezd az ISO-t!
2017. november 16.

Az ISO 9001 szerepe a 2018-as üzleti tervben

Az idei év mérlege a viszonyítási alap, de valójában céljaink az erősebb referencia a 2018-as üzleti terv készítésekor. A költségvetésen túl a tevékenységek, a kapacitás és a fejlesztési irányok megtervezésekor is legalább két legfontosabb számunk van: az egyik a terv-szám, a másik a tény-szám. Az álomtól a realitásig. Már tervezéskor azon szorongunk, mennyire vagyunk képesek közelíteni ezt a két értéket. Jó volna, ha legalább egybeesnének vagy a tény-számok túlszárnyalnák terveinket. Nem akarjuk alább adni a színvonalat és az árbevételt, inkább teszünk engedményt a befektetett energia rovására. Persze, ha van ISO 9001 minőségirányítási rendszerünk, nem okoz gondot a terv-számok legyőzése.

Hogyan segít a tervezésben az ISO?

A minőségirányítási rendszert átláthatóágra, nyomonkövethetőségre és fejlődésre tervezték. Azért, hogy reális képet nyújtson cégünk működésének hatékonyságáról és megmutassa a gyenge pontokat. Ez a funkció olyan számokban is megjelenik, mint például a visszatérő vásárlók aránya, a lemorzsolódási arány, a fluktuáció mértéke, az árbevételi mutatók és a hibaszázalékok alakulása stb. Ilyenformán az ISO 9001 megbízható információkkal, számadatokkal támogatja a pontos helyzetismeretet, vagyis segíthet akkor (is), amikor a jövő évre üzleti tervet készítünk.

Az adatok ismeretében azt is megmutatja, mikor kell javítanunk a hatékonyság növeléséhez. Könnyebbség, hogy a személyes szubjektivitást háttérbe szorítva az üzleti eredmények, azaz az idei tény-számok alapján fogunk mérlegelni. A helyes irány kijelölése már fél siker.

Minőségirányítás, a vállalati GPS

Az ISO 9001 dinamikus rendszer: a vállalkozás (piaci környezetéből eredő vagy belső környezeti) változásaival együtt mozog. Automatikusan jelzi, ha kinőttük saját kereteinket, kapacitásunkat. Szerencsére, hiszen így amikor üzleti tervet készítünk, pontosan meg tudjuk becsülni, milyen erőforrásokkal kell számolnunk jövő évi céljaink eléréséhez: kapacitás-tervezésben csalhatatlan.

Ha már régebb óta „együtt élünk” az ISO-val, pontosan tudjuk, hogy minduntalan a saját folyamataink optimalizálására késztet. Amikor növekedést tervezünk, érdemes megnéznünk az elmúlt egy-két év belső folyamatainak változásait. Hol kellett változtatni és milyen irányban – ebből kiderül, hogyan reagál a munkaszervezet a folyamatmenedzsmentre. A 2018-as terv növekedési céljainál eleve kalkuláljuk bele a belső rendszerek fejlesztését, optimalizálását is.

Az üzleti tervben is helye van

Az üzleti terv része – bár nem teljesen megjósolható – a célok finanszírozásához esetleg szükséges külső források igénybevétele is. Így a pályázati források felkutatása és megszerzése stratégiai fontosságú lehet. ISO 9001 minőségirányítási rendszer nélkül ez elképzelhetetlen. Egyszerűen nem fognak komolyan venni bennünket. Ha még nem használjuk, akkor az ISO bevezetése stratégiai cél a 2018-as üzleti tervben, ahhoz, hogy pályázatok, közbeszerzések nyertesi lehessünk.

Terv és rendszer: kéz a kézben járnak. Rendszer nélkül a terv csak álom. Minőségirányítási rendszer nélkül pedig örökre az is marad.

Legyen sikeres üzleti terve 2018-ra!  Legyen ISO 9001 minőségirányítási rendszere, hogy a tény-számok túlszárnyalják terv-számait!